Salah Faham Tentang Jama' Dan Qasar

Kongsikan di
loading...

2 Responses to "Salah Faham Tentang Jama' Dan Qasar"

 1. Assalamualaikum.

  Artikel di atas hanya terpakai untuk sesiapa yang meyakini dan mengamalkan syarat musafir mengikut qaul mazhab Shafie sahaja dan bukanlah hukum mutlak untuk semua orang.

  Ada hampir 20 fatwa yang berbeza mengenai isu jamak dan qasr solat dan hampir kesemuanya mempunyai dalil yang kuat jadi sepatutnya topik artikel ini perlu spesifik kepada mazhab Shafie sahaja(bukan semua orang Malaysia beramal dengan semua fatwa dalam mazhab Shafie walaupun ia mazhab rasmi Malaysia).

  Terima kasih untuk yang menulis artikel di atas kerana ianya boleh dijadikan panduan bagi mereka yang mahu mengikut mazhab Shafie dalam isu ini. Semoga Allah membalas anda dengan kebaikan, amin.

  والله اعلم.

  ReplyDelete
 2. salam,

  nama saya ayu. saya nak tanya sebab situasi saya berbeza sikit. kalau musim raya, cuti selalunya lebih kurang seminggu dan saya abiskan sepenuhnya di kampung. jadi ini dah tentu melebihi 3 hari. tetapi saya tidak menetap di satu tempat untuk seminggu tu. saya dari selangor dan balik kampung ke utara iaitu taiping dan sg petani (rumah mertua) jumlah hari untuk setiap tempat ni selalunya 3 hari tak termasuk hari sampai dan balik. Jadi soalan saya, boleh ke saya membuat solat jamak dan qasar di kedua2 tempat kerana ia berlainan destinasi. ke kalau dah tujuannya balik kampung untuk ziarah ibu bapa dah dikira satu destinasi dan tak kira berapa banyak persinggahan yakni dalam kes saya taiping dan sg petani.

  ReplyDelete