Published:
Wednesday, May 31, 2017
Di bulan Ramadhan yang mulia ini, kita dituntut untuk berpuasa sebaik
mungkin, jadi bersahur dan berbuka adalah penting kerana ia bukan sahaja
memberi anda tenaga untuk melakukan rutin harian anda, tetapi juga
mengerjakan ibadah tarawih.
Bersahur dan berbuka dengan buah kurma adalah Sunnah Rasulullah kerana
kurma mempunyai khasiat yang mampu memberi anda tenaga untuk menjalani
rutin harian anda ketika berpuasa.
Malah, ketika berbuka juga anda disarankan untuk bermula dengan memakan
kurma. Ini kerana kita dituntut untuk berbuka dengan yang manis terlebih
dahulu supaya sistem pencernaan lancar apabila memakan makanan berat
dan mengganti tenaga yang hilang selepas seharian berpuasa.
Antara komposisi nutrisi tertinggi buah kurma ialah potassium (K) yang
mana sebiji kurma mengandungi kira-kira 696 mg potassium, iaitu 16
peratus daripada komposisi nutrisi keseluruhan buah.
Kebaikan potassium adalah ia dapat menurunkan paras sodium (Na) dalam
darah. Sodium merupakan garam dalam badan yang boleh menyebabkan tekanan
darah tinggi dan meningkatkan keperluan hidrasi.
Selain itu, kurma juga mengandungi banyak protein, lemak dan beberapa
vitamin seperti vitamin A, B2, B12 dan juga kalsium, fasfor, sulfat,
sodium, magnesium, cobalt, zinc, florin dan selulosa.
Jadi jadikan buah kurma sebagai makanan wajib ketika bersahur dan juga
ketika berbuka untuk anda terus cergas dan bertenaga sepanjang hari
untuk melakukan kerja dan juga amal ibadat.
Selamat berpuasa dan menjalani amal ibadat!