Panduan Mengerjakan Solat Sunat Witir Beserta DoaSolat witir adalah merupakan solat penutup setelah seseorang bangun malam melakukan qiamulail atau solat tarawih. Jumlah solat witir itu boleh dilakukan sebanyak satu (1), tiga (3), lima (5), tujuh (7), sembilan (9) atau sebelas (11) rakaat. Cara solat witir ialah dengan dua (2) rakaat satu salam dengan ditambah satu lagi solat witir satu (1) rakaat satu salam agar sempurna rakaat ganjilnya.

Solat witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan. Dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W,
pernah bersabda yang bermaksud:

Daripada ‘Ali r.a, Nabi S.A.W bersabda “Sesungguhnya Allah itu witir (ganjil), dan Dia menyukai witir, maka lazimkanlah solat witir, wahai ahli al-Quran.”
(Hadis Riwayat  Abu Daud, Tirmizi, Nasa’ei dan Ibnu Majah)

1. Lafaz niat witir dua rakaat :


 
2. Lafaz niat witir satu rakaat :

3. Doa sesudah witir : 
 
“Maha suci Allah kami mohon kepadaMu keimanan yang kekal, kami mohon kepadaMu hati yang khusyu’, kami mohon kepadaMu ilmu yang bermanfaat, kami mohon kepadaMu jadikan keyakinan kami pada kebenaran, kami mohon kepadaMu agar kami beramal soleh, kami mohon kepadaMu kemantapan beragama, kami mohon kepadaMu kebaikan yang banyak, kami mohon kepadaMu keampunan dan kesihatan, kami mohon kepadaMu kesenangan yang sempurna, kami mohon kepadaMu agar kami bersyukur di atas kesenangan tersebut, kami mohon kepadaMu kecukupan dalam kehidupan. Maha suci Allah Tuhan kami, Kau terimalah solat kami, puasa kami, kedudukan amalan kami, kekhusyukan kami kepadaMu, ketundukan kami kepadaMu Ya Allah Yang Maha Mengasihi(hamba-hambaNya) yang punya rasa mengasihi. Anugerah Allah lah ke atas kebaikan makhlukNya Muhammad serta ahli keluarganya juga sahabat-sahabatnya sekalian dan segala puji itu hanya bagi Allah Tuhan seru sekalian alam.”

Back To Top